سفارش تبلیغ
صبا ویژن

چرا دین اسلام و مذهب شیعه را انتخاب کردم ؟
قالب وبلاگ

در قرآن و سنت ( عترت ) بر گفتگو و به نقد کشیدن اهل کتاب ، به صورتی محترمانه و با تکیه بر مشترکات ( به عنوان مقدمه بحث ) تأکید شده است.  

کبوتر

روش مناظره و گفتگو با غیرمسلمانان :

سوره نحل ، آیه 125 :

با حکمت و اندرز نیکو به راه پروردگارت دعوت نما و با آنها به روشى که نیکوتر است، مناظره کن. پروردگارت از هر کسى بهتر مى‏ داند چه کسى از راه او گمراه شده است و او به هدایت‏ یافتگان داناتر است.

قرآن ، پیروان مذاهب دیگر که حاضر به پذیرش اسلام نشده اند را به نقد می کشد : 

در سوره البقرة ، آیه 101 :

و هنگامى که فرستاده‏ اى از سوى خدا به سراغشان آمد، و با نشانه‏ هایى که نزد آنها بود مطابقت داشت، جمعى از آنان که به آنها کتاب (آسمانى) داده شده بود، کتاب خدا را پشت سر افکندند گویى هیچ از آن خبر ندارند.

سوره آل‏ عمران آیه 19 :

دین در نزد خدا، اسلام است. و کسانى که کتاب آسمانى به آنان داده شد، اختلافى در آن ایجاد نکردند، مگر بعد از آگاهى و علم، آن هم به خاطر ظلم و ستم در میان خود و هر کس به آیات خدا کفر ورزد، خداوند، سریع الحساب است‏.

دیگر آیاتی که اهل کتاب را نقد می کند :

در سوره آل‏ عمران آیه 70 - 71 :

اى اهل کتاب ؛ چرا به آیات خدا کافر مى‏ شوید، در حالى که (به درستى آن) گواهى مى‏ دهید؟ اى اهل کتاب ؛ چرا حق را با باطل (می آمیزید و) مشتبه مى کنید، و حقیقت را پوشیده مى‏ دارید در حالى که آگاهید...

سوره آل عمران ، آیه 99 : 

بگو: اى اهل کتاب ؛ چرا افرادى را که ایمان آورده‏ اند، از راه خدا بازمى‏ دارید، و مى‏ خواهید این راه را کج سازید؟ در حالى که شما (به درستى این راه) گواه هستید و خداوند از آنچه انجام مى‏ دهید، غافل نیست ... 

سوره نساء ، آیه 171 :

 اى اهل کتاب ؛ شما هیچ آیین صحیحى ندارید، مگر اینکه تورات و انجیل و آنچه را از طرف پروردگارتان بر شما نازل شده است، برپا دارید. ولى آنچه بر تو از سوى پروردگارت نازل شده، بر طغیان و کفر بسیارى از آنها مى‏ افزاید. بنابراین، از این قوم کافر، (و مخالفت آنها،) غمگین مباش ...

سوره مائده ، آیه 68 :

اى اهل کتاب ؛ در دین خود، غلو نکنید و در باره خدا، غیر از حق نگویید. مسیح عیسى بن مریم فقط فرستاده خدا، و کلمه اوست، که او را به مریم القا نمود و روحى (شایسته) از طرف او بود. بنابراین، به خدا و پیامبران او، ایمان بیاورید و نگویید: « (خداوند) سه ‏گانه است » (از این سخن) خوددارى کنید که براى شما بهتر است. خدا، تنها معبودی یگانه است او منزه است که فرزندى داشته باشد (بلکه) از آن اوست آنچه در آسمانها و در زمین است و براى تدبیر و سرپرستى آنها، خداوند کافى است. 

سوره بیّنه ، آیه 6 :

کافران از اهل کتاب و مشرکان در آتش دوزخند، جاودانه در آن مى‏ مانند. آنها بدترین مخلوقاتند ...

و بسیاری آیات دیگر ...

در کتاب « الاحتجاج » نوشته ابو منصور احمد بن على طبرسى روایتی آمده است که پیامبر فرمودند : ما مناظره گر و اهل گفتگو هستیم درباره دین خدا ، با زبان هفتاد پیامبر ...

الإحتجاج شیخ طبرسی، نشر مرتضى ، مشهد مقدس 1403 هـ ق ، ج 1 ص 15   

همچنین مناظره و گفتگوی امام رضا [ علیه السلام ] با علمای اهل کتاب :  

همان ، ج 2 ص 41 

تکیه بر مشترکات ؟

برخی معتقدند که نباید با اهل کتاب (پیروان ادیان آسمانی) مناظره کرد. این افراد به آیاتی از قرآن استناد می کنند ، مثلاً :

 در سوره عنکبوت ، آیه 46 :

با اهل کتاب جز به روشى که نیکوتر است مجادله ( مناظره و گفتگو ) نکنید، مگر کسانى از آنان که ستم کردند، به آنها بگویید که ما به تمام آنچه از سوى خدا بر ما و شما نازل شده ایمان آورده‏ایم، و معبود ما و شما یکى است، و ما در برابر او تسلیم هستیم...

پاسخ ما به این افراد :

1. خود قرآن باورهای نادرست اهل کتاب را به نقد می کشد. آیاتی ارائه شد.

2. در سنت پیامبر و اهل بیت فراوان آمده است که آنان محترمانه با پروان دیگر ادیان گفتگو می کردند.

3. آیه فوق ، 46 سوره عنکبوت می گوید مجادله نکنید ، گر به نیکوترین شیوه . یعنی به نیکوترین صورت مناظره کنید. اما اگر با ستمگران که از سر تعصب حقیقت را نمی پذیرند، برخورد کردید ( مگر کسانى از آنان که ستم کردند... ) تنها و تنها بگویید که ما بر آنچه به ما و شما نازل شده ایمان داریم. ( همین قدر ) یعنی تکیه بر مشترکات ، به عنوان اتمام حجت و حرف آخر (آن هم در مقابل ستمگرانی که حاضر به پذرش حق نیستند.)

4. تکیه بر مشترکات ، علاوه بر اتمام حجت ، می تواند مقدمه بحث هم باشد :

در سوره آل عمران ، آیه 64 - 66 :

بگو اى اهل کتاب، بیایید از آن کلمه حق که میان ما و شما یکسان است، پیروى کنیم که به جز خداى یکتا را نپرستیم، و چیزى را با او شریک قرار ندهیم، و برخى برخى را به جاى خدا به ربوبیّت تعظیم نکنیم. پس اگر از حق روى گردانند بگویید شما گواه باشید که ما تسلیم فرمان خداوندیم. اى اهل کتاب، چرا در آیین ابراهیم با یکدیگر مجادله مى‏کنید؟ در صورتى که تورات و انجیل شما فرستاده نشد مگر بعد از ابراهیم آیا تعقل نمى‏کنید؟ گیرم در آنچه مى‏دانید شما را مجادله روا باشد، چرا در آنچه علم ندارید جدل و گفتگو به میان آورید؟ و خدا همه چیز را مى‏داند و شما نمى‏دانید.

روشن است که در آیات فوق ، پس از دعوت به اشتراکات ، اهل کتاب را نقد می کند. یعنی تکیه بر اشتراکات ، مقدمه ی بحث است. پس از تکیه بر اشتراکات باید مناظره و گفتگو هم کرد. (به قرینه آیه 46 عنکبوت، اگر اهل کتاب ، ستمگری پیشه کردند و از پذیرش حق سر باز زدند، باز هم همان اشتراکات را به آنان گوشزد کنید.)

5. ما مسلمانان که به اشتراکات میان همه ادیان آسمانی ایمان داریم. خداپرستی ، نبوت و معاد و ... را ما قبول داریم. ما به همه پیامبران و همه کتابهای آسمانی ایمان داریم. این وسط اهل کتاب هستند که حاضر به پذیرش حرف ما نیستند. آنان هستند که پیامبر و کتاب آسمانی ما را نمی پذیرند. پس در زمینه تکیه بر اشتراکات ، وتاهی و تقصیر از ما نیست. بلکه از سوی طرف مقابل (غیر مسلمانان) است.

6. اگر تکیه بر مشترکات کافی است، پس چرا خداوند در قرآن می فرماید که اسلام بر همه ادیان ، اظهار (برتر و غالب) خواهد شد؟؟ (33 توبه / 28 فتح)


[ جمعه 92/9/1 ] [ 10:48 صبح ] [ Smuslim ] [ نظر ]
.: Weblog Themes By WeblogSkin :.
درباره وبلاگ

بسم الله الرحمن الرحیم ، در پی جبران گذشته ام ، در این تارنما بیان خواهم کرد که چرا به اسلام بازگشتم ؟ چرا مذهب شیعه را انتخاب کردم ؟ بدین امید که پروردگارم قلم عفو بر گذشته ام بکشد .
امکانات وب