سفارش تبلیغ
صبا ویژن

چرا دین اسلام و مذهب شیعه را انتخاب کردم ؟
قالب وبلاگ


مَنْ عَمِلَ صالِحاً فَلِنَفْسِهِ وَ مَنْ أَساءَ فَعَلَیْها وَ ما رَبُّکَ بِظَلاَّمٍ‏ لِلْعَبید ( سوره فصلت ، آیه 46 )
 
هرآنکس کرداری نیکو به جای آورد ، پس به سود خویش کرده . و هرآنکس بدی کند ، پس به ضرر خویش ... و پروردگارت را روا نباشد که بر بندگان ستم کند ...
دراین مبحث بنا داریم که به جایگاه زن از دید قرآن بپردازیم . مقدمتاً از تمامی دوستان تقاضا داریم که در راه تکمیل بحث مارا یاری کنند .   

یک زن الگوی همه ی جهانیان ...

وَ ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلاً لِلَّذینَ آمَنُوا امْرَأَتَ فِرْعَوْنَ إِذْ قالَتْ رَبِّ ابْنِ لی‏ عِنْدَکَ بَیْتاً فِی الْجَنَّةِ وَ نَجِّنی‏ مِنْ فِرْعَوْنَ وَ عَمَلِهِ وَ نَجِّنی‏ مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمینَ (سوره ی 66 آیه 11 )
و خداوند مثل میزند از برای کسانی که ایمان آورده اند ، همسر فرعون را . آن هنگام که گفت پروردگارا ؛ مرا در بهشت خویش جای ده و از شر فرعون و کردارش و دیگر ظالمین نجاتم ده ...
توضیح :
خداوند ، آسیه ( همسر فرعون ) را مثل و نمادی از مؤمنین ( اعم از مرد و زن ) معرفی میکند . آنچنانکه آسیه الگویی برای مردان مؤمن نیز هست . 

گفتگوی ملائکه با یک زن :

سوره مبارکه هود ( سوره ی 11 آیات 69 - 73 )
ترجمه ی آیات :
و به راستى، فرستادگان ما ( ملائکه ) براى ابراهیم مژده آوردند، سلام گفتند، پاسخ داد: و دیرى نپایید که گوساله‏اى بریان آورد. (69)و چون دید از غذا نمی خورند ، آنان را ناشناس یافت و از ایشان ترسى بر دل گرفت. ملائکه گفتند: «مترس، ما به سوى قوم لوط فرستاده شده‏ایم.» (70)و زن او ایستاده بود ، خندید. پس وى را به اسحاق و از پى اسحاق به یعقوب مژده دادیم. ( 71 ) [همسر ابراهیم‏] با تعجب گفت: « آیا فرزند آورم با آنکه من به سن کهولت و پیری رسیدم ؟ و شوهرم پیر مرد است؟ واقعاً این چیز بسیار عجیبى است.» (72)گفتند: «آیا از کار پروزدگارت شگفت زده شده ای ؟ رحمت خدا و برکات او بر شما خاندان‏ رسالت ‏باد. بى‏گمان، او ستوده‏اى بزرگوار است.» (73)

آنچه در این آیه شاهدی بر مثال ماست ، گفتگوی همسر ابراهیم با ملائکه و پاسخ ملائکه به اوست ... این درحالی است که ملائکه خود را معرفی کردند و همسر ابراهیم هم در آنجا حضور داشت .
به راستی گفتگوی با فرستادگان الهی ( ملائکه  ) فضیلتی اندک است ؟
 
ارزش اعمال خیر زنان ، پا به پای مردان :

فَاسْتَجابَ لَهُمْ رَبُّهُمْ أَنِّی لا أُضیعُ عَمَلَ عامِلٍ مِنْکُمْ مِنْ ذَکَرٍ أَوْ أُنْثى‏ ... ( سوره ی 3 ایه 195 )
ترجمه :
پس آنگاه پروردگارت دعایشان را مستجاب نمود که همانا من ( پروردگارتان ) کردار هیچ یک از نیکوکاران مرد و زن را بدون پاداش قرار نمی دهم . 
توضیح :‌ آنچه در این آیه به وضوح اشاره شد ، ارزشمندی کردار نیک زنان در کنار کردار نیک مردان است . پا به پای آنان و نه کم تر ...

برخورداری زنان پاک از حیات طیبه :

منْ عَمِلَ صالِحاً مِنْ ذَکَرٍ أَوْ أُنْثى‏ وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیاةً طَیِّبَةً وَ لَنَجْزِیَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ ما کانُوا یَعْمَلُون‏ ( سوره 16 آیه 97)
هرکسی از مردان و زنان عملی خیر به جای آورد ، در حالیکه مؤمن است ، او را به زندگی پاک و همیشگی سرزنده میکنیم و بهتر از آنچه به انجام رسانید را به وی پاداش می دهیم ...

زن مایه آرامش و تسکین وجود مرد - و بالعکس :

هُوَ الَّذی خَلَقَکُمْ مِنْ نَفْسٍ واحِدَةٍ وَ جَعَلَ مِنْها زَوْجَها لِیَسْکُنَ إِلَیْها فَلَمَّا تَغَشَّاها حَمَلَتْ حَمْلاً خَفیفاً فَمَرَّتْ بِهِ فَلَمَّا أَثْقَلَتْ دَعَوَا اللَّهَ رَبَّهُما لَئِنْ آتَیْتَنا صالِحاً لَنَکُونَنَّ مِنَ الشَّاکِرینَ 
ترجمه :
او همان پروردگاری است که شما را بیافرید ، از یک وجود . و همسرش را از نوع خودش قرار داد تا در کنار آن به ارامش و تسکین دست یابد ...
توضیح :
می بینیم که در این آیه خداوند به صراحت زن را مایه ی آرامش و تسکین وجود مرد ( و مرد را مایه ی ارامش و تسکین وجود زن ) معرفی می کند .
همچنین این آیه  :
وَ مِنْ آیاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً لِتَسْکُنُوا إِلَیْها وَ جَعَلَ بَیْنَکُمْ مَوَدَّةً وَ رَحْمَةً إِنَّ فی‏ ذلِکَ لَآیاتٍ لِقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ
و از نشانه‏هاى او اینکه از نوع خودتان همسرانى براى شما آفرید تا بدانها آرام گیرید، و میانتان دوستى و رحمت نهاد. آرى، در این‏نعمت‏ براى مردمى که مى‏اندیشند قطعاً نشانه‏ هایى است ...
 
زنان درکنار مردان ، در عقلانیت و دینداری ...

إِنَّ الْمُسْلِمینَ وَ الْمُسْلِماتِ وَ الْمُؤْمِنینَ وَ الْمُؤْمِناتِ وَ الْقانِتینَ وَ الْقانِتاتِ وَ الصَّادِقینَ وَ الصَّادِقاتِ وَ الصَّابِرینَ وَ الصَّابِراتِ وَ الْخاشِعینَ وَ الْخاشِعاتِ وَ الْمُتَصَدِّقینَ وَ الْمُتَصَدِّقاتِ وَ الصَّائِمینَ وَ الصَّائِماتِ وَ الْحافِظینَ فُرُوجَهُمْ وَ الْحافِظاتِ وَ الذَّاکِرینَ اللَّهَ کَثیراً وَ الذَّاکِراتِ أَعَدَّ اللَّهُ لَهُمْ مَغْفِرَةً وَ أَجْراً عَظیماً
ترجمه :
مردان و زنان مسلمان، و مردان و زنان با ایمان، و مردان و زنان عبادت‏پیشه، و مردان و زنان راستگو، و مردان و زنان شکیبا، و مردان و زنان فروتن، و مردان و زنان صدقه‏دهنده، و مردان و زنان روزه‏دار، و مردان و زنان پاکدامن، و مردان و زنانى که خدا را فراوان یاد مى‏کنند، خدا براى‏[همه‏] آنان آمرزشى و پاداشى بزرگ فراهم ساخته است. (35احزاب )

توضیح : 
اسلام و ایمان و دیگر صفاتی که در آیه شریف آمده است ، صفاتی هستند که می بایستی با عقلانیت ، تفکر به دست آیند . ویژگی هایی چون خشوع ، فروتنی ، صداقت ، صبر ، عبادت ، پاکدامنی ، عرفان و ... همگی جزو صفات اختیاری هستند که انسان می تواند بدانها دست یابد . ( صد البته با تلاش و کوشش )
و ما در این آیه می بینیم که خداوند زنان را در کنار مردان قرار داده و همه ی این ویژگی ها را برای زنان نیز صادق و ممکن دانسته است .

پاکدامنی و ایمان سرشار مریم

وَ مَرْیَمَ ابْنَتَ عِمْرانَ الَّتی‏ أَحْصَنَتْ فَرْجَها فَنَفَخْنا فیهِ مِنْ رُوحِنا وَ صَدَّقَتْ بِکَلِماتِ رَبِّها وَ کُتُبِهِ وَ کانَتْ مِنَ الْقانِتینَ (سوره ی 66 آیه 12 )
ترجمه :
و مریم دختر عمران ، همان کسی که خود را از گناه محفوظ داشت و پاکدامنی پیشه کرد . و ما هم از روح خود در وجودش دمیدیم . و او همان کسی بود که پروردگارش را تصدیق نمود و کتابهای اسمانی را پذیرفت و از جمله ی فروتنان بود ...
 

زنان نیز در فضایل و کرامت ها هم گام با مردان اند ...

یا أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْناکُمْ مِنْ ذَکَرٍ وَ أُنْثى‏ وَ جَعَلْناکُمْ شُعُوباً وَ قَبائِلَ لِتَعارَفُوا إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاکُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلیمٌ خَبیرٌ (سوره ی 49 آیه 13)

الهامی وحیانی بر یک زن ...

وَ أَوْحَیْنا إِلى‏ أُمِّ مُوسى‏ أَنْ أَرْضِعیهِ فَإِذا خِفْتِ عَلَیْهِ فَأَلْقیهِ فِی الْیَمِّ وَ لا تَخافی‏ وَ لا تَحْزَنی‏ إِنَّا رَادُّوهُ إِلَیْکِ وَ جاعِلُوهُ مِنَ الْمُرْسَلینَ (سوره ی 28 آیه 7 )
و ما به وسیله ی الهام بر مادر موسی وحی کردیم که ...

فضائل و کرامات مادر مریم ...

سوره 3 ایه 35 – 36 – 37 :

ترجمه :
به یاد آر آن هنگام که همسر عمران ( مادر مریم ) گفت : پروردگارا ... آن کودکی که در وجود دارم را نذر تو کردم  تا آزاده بار آید ... پس از من بپذیر  . همانا تو شنوا و دانا هستی .
پس آن هنگام که نوزادش متولد شد ، گفت : خدایا من دختری زاده ام و البته پسران هیچ گاه به دختران نمی رسند . و من او را مریم نام نهادم . و او را از شر شیطان رانده شده ، به تو پناه می دهم  ...پس ان گاه پروردگار ، نذرش را به بهترین وجه پذیرفت . و مریم را به زیباترین حالت پرورش داد . و زکریا را سرپرست مریم نمود . و آن هنگام که زکریا بر محراب مریم وارد شد ، نزد وی رزقی ( میوه ) مشاهده کرد . زکریا گفت : ای مریم ! این روزی از کجا آمده است ؟ مریم گفت : این از جانب خداست . و او به هر که بخواهد روزی میدهد ...
توضیح :
الله تعالی به صراحت در این آیات می فرماید که من نذر مادر مریم را قبول کردم . در حالی که خداوند از هرکسی هر عملی را نمی پذیرد .
إِنَّما یَتَقَبَّلُ‏ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقینَ
خداوند کردارها را فقط از متقین می پذیرد .
اما در این جا از مادر مریم پذیرفت .
همچنین مادر مریم ، پس از اینکه فهمید کودکش دختر است ( بر خلاف رسم آن زمان ) ناراحت نشد . بلکه خوشحال شد و گفت : پسران هیچ گاه به دختران نمی رسند . و این نشان از این است که وی با وجود این که یک زن بود ، اما از مردان جلوتر بوده و سطح فهم و شعورش از مردان جامعه بالاتر بود .
همچنین با وجود اینکه کاهنان معبد در زمان ولادت مریم ، به مسائل خرافی دامن می زدند ، اما مادر مریم با بی توجهی به همه ی این خرافات ، دخترش را به خداوند یکتا سپرد و او را از شر شیطان به خداوند پناهنده کرد ... که همین نشان می دهد سطح فهم وی با وجود زن بودن , از سطح عادی مردم بالا تر بود .  

تعجب یک پیامبر از کرامات و فضائل یک زن ...

فَتَقَبَّلَها رَبُّها بِقَبُولٍ حَسَنٍ وَ أَنْبَتَها نَباتاً حَسَناً وَ کَفَّلَها زَکَرِیَّا کُلَّما دَخَلَ عَلَیْها زَکَرِیَّا الْمِحْرابَ وَجَدَ عِنْدَها رِزْقاً قالَ یا مَرْیَمُ أَنَّى لَکِ هذا قالَتْ هُوَ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَرْزُقُ مَنْ یَشاءُ بِغَیْرِ حِسابٍ ( سوره 3 ایه 37 )
پس ان گاه پروردگار ، نذرش را به بهترین وجه پذیرفت . و مریم را به زیباترین حالت پرورش داد . و زکریا را سرپرست مریم نمود . و آن هنگام که زکریا بر محراب مریم وارد شد ، نزد وی رزقی ( میوه ) مشاهده کرد . زکریا گفت : ای مریم ! این روزی از کجا آمده است ؟ مریم گفت : این از جانب خداست . و او به هر که بخواهد روزی میدهد ...
توضیح : همانطور که مشاهده می شود , زکریای نبی ( علیه السلام ) با وجود اینکه خود پیامبر و صاحب فضیلت بود , اما از کرامت مریم متعجب شد . و به آن رزقی که ملائکه برای مریم آوردند , به چشم تعجب نگاه میکرد و با حالتی شگفت زده سؤال کرد ...
 

گفتگوی فرشتگان بشارت با مریم ...

إِذْ قالَتِ الْمَلائِکَةُ یا مَرْیَمُ إِنَّ اللَّهَ یُبَشِّرُکِ بِکَلِمَةٍ مِنْهُ اسْمُهُ الْمَسیحُ عیسَى ابْنُ مَرْیَمَ وَجیهاً فِی الدُّنْیا وَ الْآخِرَةِ وَ مِنَ الْمُقَرَّبینَ  ( سوره ی 3 آیه 45 )
زمانى که فرشتگان بشارت گفتند: اى مریم خداى تعالى بشارتت مى‏دهد به کلمه‏اى از خودش که نامش مسیح عیسى بن مریم آبرومندى در دنیا و آخرت از مقربین است ...
توضیح : به وضوح مشاهده می شود که ملائکه ی بشارت با مریم گفتگو میکنند . و آن هم به بهترین و زیبا ترین بشارت ها ... به راستی فضیلتی اندک است ؟؟؟؟
 

راه یک زن ، راه سعادت ...

مَا الْمَسیحُ ابْنُ مَرْیَمَ إِلاَّ رَسُولٌ قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِهِ الرُّسُلُ وَ أُمُّهُ صِدِّیقَةٌ کانا یَأْکُلانِ الطَّعامَ انْظُرْ کَیْفَ نُبَیِّنُ لَهُمُ الْآیاتِ ثُمَّ انْظُرْ أَنَّى یُؤْفَکُونَ ( سوره ی 5 آیه 75 )
ترجمه : مسیح پسر مریم فرستاده بود که قبل از او هم فرستادگان بودند و مادرش صدّیقه ای بود . آنان می خوردند و در جسمانیت شبیه شما بودند . پس بنگر که چگونه ایات خود را بر شما تبیین می کنیم ...
دقت کنیم که خداوند , مریم را صدّیقه نامید . در حالیکه خداوند به صراحت راه صدّیقین را صراط المستقم نامیده است . ( راه سعادت )
سوره ی مبارکه حمد :
اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقیمَ (6) صِراطَ الَّذینَ أَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ غَیْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَیْهِمْ وَ لاَ الضَّالِّینَ (7)
خداوندا ... ما را به راه راست هدایت فرما ... راه همان کسانی که نعمتشان دادی نه راه مغضوبین و نه راه گمراهان ...
و تعریف نعمت داده شدگان :
وَ مَنْ یُطِعِ اللَّهَ وَ الرَّسُولَ فَأُولئِکَ مَعَ الَّذینَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَیْهِمْ مِنَ النَّبِیِّینَ وَ الصِّدِّیقینَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصَّالِحینَ وَ حَسُنَ أُولئِکَ رَفیقاً ( سوره ی 4 آیه 69 )
و هرکه خدا و رسولش را اطاعت کند پس به همراه کسانی خواهد بود که خداوند بدانها نعمت عطا کرده است همچون پیامبران ، صدیقین ، شهداء ، صالحین و چه خوب همراهانی هستند ...


حرکت انسان ( اعم از زن و مرد ) به سمت پروردگار ...

یا أَیُّهَا الْإِنْسانُ إِنَّکَ کادِحٌ إِلى‏ رَبِّکَ کَدْحاً فَمُلاقیهِ  ( سوره 84 آیه 6 )
ای انسان ...
تو به سمت پروردگارت در حرکتی و در نهایت به او می رسی ...
توضیح : آنچه موضوع حرکت به سمت خدا است ، وجود انسان است . نه فقط مرد ...


تبرئه ی حوا از تهمت های عهدین :

فَأَزَلَّهُمَا الشَّیْطانُ عَنْها فَأَخْرَجَهُما مِمَّا کانا فیهِ وَ قُلْنَا اهْبِطُوا بَعْضُکُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ وَ لَکُمْ فِی الْأَرْضِ مُسْتَقَرٌّ وَ مَتاعٌ إِلى‏ حینٍ ( سوره ی 2 آیه 36 )
پس شیطان آدم و حوا را فریب داد ...
توضیح : در دیگر کتابها چون انجیل و تورات ، حوا را عامل فریب آدم معرف می کنند . آنچنانکه شیطان نتوانست آدم را فریب دهد لذا به سمت حوا رفت و او را فریب داد و حوا هم آدم را فریب داد . بدین صورت یک زن سبب بدبختی انسان ها شد ...
اما قرآن آدم و حوا را به یک اندازه مقصر معرفی می کند ...

 خدمت به مادر یکی از اهداف پیامبری عیسی علیه السلام :

یکی از اهداف زندگی حضرت عیسی علیه السلام در قرآن چنین آمده است :
وَ بَرًّا بِوالِدَتی‏ وَ لَمْ یَجْعَلْنی‏ جَبَّاراً شَقِیًّا ( سوره ی 19 آیه 32 )
و ( خداوند مرا مبعوث کرد ) تا به مادر نیکی کنم و مرا ستمگری بدبخت قرار نداد .

مریم ، برگزیده ی خداوند بر جهانیان :

وَ إِذْ قالَتِ الْمَلائِکَةُ یا مَرْیَمُ إِنَّ اللَّهَ اصْطَفاکِ وَ طَهَّرَکِ وَ اصْطَفاکِ عَلى‏ نِساءِ الْعالَمینَ ( سوره ی 3 آیه 42 )
و هنگامی که ملائکه گفتند : ای مریم ، همانا خداوند تو را برگزید و تطهیر کرد و تو را بر زنان عالم برگزید ...
توضیح : خداوند در این آیه دو بار از واژه ی « برگزیدن » استفاده کرده است . یکبار به صورت مطلق و بار دیگر با قید « برگزیدن بر زنان »
« برگزیدن » اول , همانطور که به عرض رسید مطلق و بدون قید است . یعنی بر همه ی انسانها



[ یکشنبه 92/2/8 ] [ 10:2 صبح ] [ Smuslim ] [ نظر ]
.: Weblog Themes By WeblogSkin :.
درباره وبلاگ

بسم الله الرحمن الرحیم ، در پی جبران گذشته ام ، در این تارنما بیان خواهم کرد که چرا به اسلام بازگشتم ؟ چرا مذهب شیعه را انتخاب کردم ؟ بدین امید که پروردگارم قلم عفو بر گذشته ام بکشد .
امکانات وب